A.Matīss: Latvija kļūs par Uzbekistānas loģistikas platformu uz Ziemeļeiropu

A.Matīsa viesošanās Centrālāzijas valstī notiek Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa oficiālās vizītes Uzbekistānā ietvaros, un šī ir jau otrā ministra viesošanās Uzbekistānā kopš pērnā gada novembra.

Satiksmes ministrs ar E.Gaņijevu pārrunāja projekta attīstību, kas saistīts ar Uzbekistānas augļu, dārzeņu u.c. kravu transportēšanu, glabāšanu, kā arī distribūciju Ziemeļeiropā, izmantojot Latvijas transporta infrastruktūru un loģistikas iespējas. Šis nozīmīgais projekts aizsākts 2013.gada oktobrī Uzbekistānas prezidenta Islama Karimova vizītes laikā, kuras ietvaros Latvijai tika piedāvāts kļūt par Uzbekistānas sadarbības partneri Ziemeļeiropas tirgus apguvē. Savukārt 2013.gada novembrī satiksmes ministra A.Matīsa vizītes ietvaros Uzbekistānas puse jau iepazīstināja ar detalizētu šī projekta koncepciju.

A.Matīss: “Esam īpaši priecīgi Latvijas Valsts prezidenta vizītes ietvaros atzīmēt, ka projekts jau kļuvis par realitāti – jau šobrīd tiek veiktas pirmās kravu plūsmas, kurām ir ļoti liels potenciāls nākotnē pieaugt.”

Satiksmes ministrs arī atzīmēja veiksmīgo sadarbību aviācijas jomā. Ciešāku starpvalstu biznesa kontaktu, kā arī tūrisma attīstību veicina regulārie aviopārvadājumi starp Rīgu un Taškentu, kurus veic “Uzbekistan Airways”, izmantojot Rīgu kā savienojuma punktu aviomaršrutā Taškenta – Rīga – Ņujorka. Tāpat “Uzbekistan Airways” un “airBaltic” plāno būtiski paplašināt savu sadarbību kopīgu lidojumu organizēšanā (code-share sadarbība).

Puses arī uzsvēra aktīvo līdzdarbošanos dzelzceļa pārvadājumu jomā. Latvija aicināja Uzbekistānas pusi plašāk attīstīt Āzijas – Eiropas tranzīta pārvadājumus ar konteineru vilcienu “Baltika Tranzit”, lai pilnībā izmantotu tā potenciālu gan reversajiem pārvadājumiem, gan arī kravu piesaistei no trešajām valstīm, tādējādi sekmējot gan Latvijas, gan Uzbekistānas tranzīta potenciālu. Tāpat ministri pārrunāja Afganistānas nemilitāro kravu tranzīta organizēšanas jautājumus. Abas puses bija vienisprātis – nākotnē nepieciešams panākt šī sekmīgā maršruta komercializēšanu.

E.Gaņijevs informēja par speciālo ekonomisko zonu (SEZ) Navoi, kur aktīvi attīstās aviācijas loģistika, sadarbojoties “Uzbekistan Airways” un “Korean Air”. Latvijai kā strauji augošam kravu aviācijas centram nākotnē varētu būt perspektīva sadarbība ar šo SEZ.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāta sadarbību autopārvadājumu jomā. Puses vienojās tiekties nodrošināt pēc iespējas konkurētspējīgākus nosacījumus abu pušu pārvadātājiem.

 

Foto:mk.lv

TOP Komentāri

avatar