Uztura speciāliste: lai ikdienas uzturs būtu sabalansēts, tajā jāiekļauj arī gaļa

Kā pasākumā atzīmēja uztura speciāliste Līga Balode, “vienmēr uzsveru, ka produktu kvalitāte un uzturvērtība ir veselības pamats, un tādēļ? iesaku izvēlēties kvalitatīvus produktus. Gaļas svarīgākā sastāvdaļa ir pilnvērtīgās olbaltumvielas, kas arī nosaka gaļas uzturvērtību. Tāpat gaļa ir bagāta ar B grupas vitamīniem, cinku un dzelzi, un šīs visas ir vielas, no kurām veidots mūsu organisms, un bez tām pilnvērtīga funkcionēšana nav iespējama. Gaļa noteikti ir jāēd, taču svarīgi atcerēties ieteicamo dienas normu – 70 gramus (vai arī 400 līdz 500 gramus nedēļā), kā arī gaļu ēst kopā ar dārzeņiem, lai organismā labāk uzsūktos tajā esošās uzturvielas un vitamīni.”

Runājot par vispārējām tendencēm gaļas nozarē, gaļas pārstrādes uzņēmuma “HKScan Latvia” (kura paspārnē atrodas arī zīmols “Rīgas Miesnieks”) pārdošanas direktors Heino Lapiņš pasākumā uzsvēra, ka īpaši pēdējo gadu laikā gaļa ir bijusi ļoti nozīmīga mūsu uztura daļa un tās patēriņš arvien audzis, pat salīdzinot ar citām produktu kategorijām. “Piemēram, pērn vidēji viens Latvijas iedzīvotājs gadā patērēja 67 kilogramus gaļas, kas apliecina, ka gaļa arvien ir būtiska mūsu ikdienas uztura sastāvdaļa. Turklāt prognozes liecina, ka tās patēriņš tikai pieaugs. Domājot par mūsu ikdienas ēdienkarti, protams, svarīgākais it visā ir ievērot balansu, kā arī uzturā lietot kvalitatīvus, augstvērtīgām sastāvdaļām bagātus produktus, lai sniegtu sev labāko, ko spējam. Par to domājot, arī esam radījuši jauno produktu līniju “Izlase”, kurā ir palielināts gaļas daudzums, kā arī izvēlētas labākas un kvalitatīvākas sastāvdaļas, piemēram, jūras sāls, tāpat samazināts arī sāls daudzums, izvēlēta liesāka gaļa.”

Kliedējot mītus par gaļas produktu sastāvu, meistarklases apmeklētāji arī tika iepazīstināti ar zīmola “Rīgas Miesnieks” jaunās “Izlases” sērijas produktu – vārīto desu un cīsiņu – Pārtikas un vides izmeklējumu laboratorijā “Bior” veiktajiem analīžu rezultātiem. Tajos apstiprināts, ka šie gaļas produkti lielā daudzumā satur dzelzi, tie ir olbaltumvielām bagāti (tostarp satur arī visas neaizstājamās aminoskābes), kā arī tajos ir salīdzinoši zems holesterīna saturs.

Savukārt par gastronomiskiem meistardarbiem pasākuma klātienē rūpējās šefpavārs Arnis Ansons, viesiem demonstrējot, kā interesantas un veselīgas maltītes iespējams pagatavot no cīsiņiem, desām un gaļas bumbiņām.

TOP Komentāri

avatar