Ar Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu atjaunoti trīs kultūras pieminekļi

Rīgas domes priekšsēdētaja vietnieks Andris Ameriks: “Līdzfinansējuma piešķiršanas programma sevi ir attaisnojusi pilnībā, tieši tādēļ nākamgad paredzam tai vēl lielāku finansējumu. Interese no namīpašnieku puses ir milzīga, var teikt, ka ir pat izveidojusies konkurence. Ieguvumi ir vairāki  – pirmkārt, Rīga top skaistāka, jo ēkas, kuras tiek atjaunotas ir kultūras pieminekļi; otrkārt, labie darbi vairojas –  jau vairākos objektos, sākot atjaunot ēku, īpašnieki sāk ar fasādi, un turpina ar apgaismojumu, logu, durvju restaurēšanu, kā arī blakus esošo ēku īpašnieki sāk interesēties par šo programmu.”

Kā pirmo apskatīja vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa Tērbatas ielā 28 atjaunoto vēsturisko fasādi. 1912.gadā pēc civilinženiera E.Trompovska projekta celtā administratīvā ēka, kurā atrodas biroji un dzīvokļi, ir studentu korporācijas “Tervetia” nekustamais īpašums. Fasādes atjaunošana korporācijai izmaksāja   28 250 eiro, no kuriem pašvaldība līdzfinansēja 14 000 eiro. Korporācijas pārstāvis Mārcis Plūme stāsta, ka uz 18. novembra svētkiem, kā dāvanu Latvijai, pasniegs arī lielāko izgaismoto karogu, kas atradīsies uz fasādes. Plūme atzina, ka pašvaldības līdzfinansējums ir lieliska iespēja un divkāršs katalizators darbu darīšanai, jo atjaunojot fasādi, atklājas vēl veicami darbi, kuros uzreiz gribas ieguldīt, lai viss taptu skaists reizē.

Arī dzīvojamajai ēka Čaka ielā 55 šovasar tika atjaunota vēsturiskā fasāde. Ēka ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis Nr. 7568 un, tāpat kā pārējie šodien apskatītie objekti, atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa „Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs” (valsts aizsardzības Nr. 7442) teritorijā. Fasādes renovēšana tās īpašniekiem izmaksāja 81 654 eiro, tāpat 14.000 eiro pašvaldības līdzfinansējums.

Dzīvojamā ēka Stabu ielā 61  šovasar,  pateicoties pašvaldības līdzfinansējumam, atguva savas vēsturiskās durvis pēc to restaurācijas. Dzīvokļu īpašniekiem šī projekta realizēšana  izmaksāja gandrīz astoņus tūkstošus eiro, gandrīz pusi jeb 3974 eiro līdzfinansēja pašvaldība.

Šogad Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai 462 726 eiro apmērā tika piešķirts 47 projektiem. Konkursā pavisam pieteicās 55 pretendenti, no kuriem 47 objektiem Vidi degradējošo būvju komisija nolēma piešķirt līdzfinansējumu, savukārt 8 pieteikumi tika atstāti bez izskatīšanas. No pieteiktajiem projektiem 29 objekti saņēma līdzfinansējumu līdz 14 000 eiro, bet vēl 18 objektiem tika piešķirts līdzfinansējums 5000 eiro apmērā.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa

TOP Komentāri

avatar