Latvijas seniori savu dzīvesveidu vērtē kā veselīgu

Indeksa rezultāti rāda, ka vairums senioru kopumā savu dzīvesveidu vērtē kā veselīgu. Domājot par veselības un ķermeņa uzturēšanu labā fiziskā formā, 40% senioru savas fiziskās aktivitātes vērtē kā pietiekošas, 29% domā, ka fizisko aktivitāšu ir nedaudz par maz, bet 27% kritiski raugās uz savu ikdienu un atzīst, ka fizisko aktivitāšu ikdienā ir krietni par maz.

“Seniori ir sabiedrības daļa, kas krietni apzinīgāk kā pārējie iedzīvotāji citās vecuma grupās seko līdzi savam veselības stāvoklim. Veselības indeksa dati liecina, ka pēdējā gada laikā ģimenes ārstu apmeklējuši 76% Latvijas senioru. 14% pie ģimenes ārsta vērsušies pirms gada vai diviem, bet tikai 7% senāk kā pirms 3 un vairāk gadiem,” informē SIA “A Aptiekas” valdes loceklis Jānis Kūliņš. Krietni retāk seniori rūpējas par stomatoloģisko veselību. Pēdējā gada laikā stomatologu apmeklējis vien 31% senioru, 25% pēdējo apmeklējumu veikuši pirms gada vai diviem, 18% pirms trīs līdz četriem gadiem, bet 24% pirms pieciem un pat vairāk gadiem.

“Protams, primāri katram jārūpējas pašam par sevi. Katrā ziņā labākais veids kā izvairīties no jebkuras slimības, atmetot ģenētiski iedzimtās, šajā gadījumā ir elementārās frāzes, ko mēs visi labi zinām – veselīgs un aktīvs dzīvesveids, veselīgs, daudzveidīgs un līdzsvarots uzturs, pietiekošs miegs un svaigs gaiss. Tas viss ir nepieciešams kā augošam, tā jau pieaugušam organismam,” pārliecināts Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents, diētas ārsts Andis Brēmanis.

Jautājot par dažādu veselīga dzīvesveida ieteikumu ievērošanu, visbiežāk seniori norādījuši, ka nesmēķē un izvairās no piesmēķētas vides (55%), profilakses nolūkos nekad nepārsniedz pieļaujamo alkohola normu (53%), velta pietiekami daudz laika miegam (53%) un ārstēšanās gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus (51%). “Interesanti, ka seniori šajā aspektā izrādījušies visatbildīgākie, jo, kā rāda pētījuma dati, nedaudz vairāk kā puse senioru ārstēšanās gadījumā pilda visus ārsta norādījumus un lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus. Ja salīdzinām ar gados jaunākiem cilvēkiem, šajās vecuma grupās ārsta norādījumus pilda mazāk kā 40% pacientu un tas ir satraucošs rādītājs. Iespējams tas liecina par nepieciešamību ārstiem un farmaceitiem vairāk skaidrot konkrēto ārstēšanās norādījumu pamatotību,” spriež “Mana Aptieka” pārstāve un farmaceite Agnese Ritene.

Indeksa mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības apzināšanos par savu veselības stāvokli un pievērst lielāku uzmanību veselības profilaksei, kā arī popularizēt veselīga dzīvesveida nozīmi. Indekss izveidots 2016. gada maijā, kad tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju. Kopumā tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

TOP Komentāri

avatar