Grandiozas nacistu megabūves, kas saglabājušās līdz mūsdienām

Fīrera štābs “Vilku midzenis”

Šis komplekss bija viens no svarīgākajiem Hitlera štābiem Otrā pasaules kara laikā. Tas tika uzbūvēts 1941.gadā Austrumprūsijā (tagad Polijas teritorijā) – nomaļā vietā, kas bija ideāli piemērota konspirācijas vajadzībām. Pašlaik ir saglabājušās tikai nožēlojamas paliekas no savulaik milzīgā kompleksa, kur bija ierīkots pat kinoteātris. Kara laikā šajā grandiozajā celtnē dzīvoja 2000 augsta ranga nacistu un apkalpojošais personāls.

 

Tīringenes pazemes rūpnīcas un tuneļi

Lai paglābtos no kaitējuma, kādu vēlākajā kara gaitā nodarīja sabiedroto spēku uzlidojumi, Trešais reihs sāka būvēt pazemes ieroču ražošanas rūpnīcas un citus ekonomiski nozīmīgus objektus Tīringenes federālajā zemē. Šajās rūpnīcās militāro tehniku ražoja koncentrācijas nometnēs ieslodzītie.

 

Pretgaisa aizsardzības torņi

Otrā pasaules kara laikā viens no galvenajiem vācu aizsardzības līdzekļiem bija milzīgi pretgaisa aizsardzības torņi, kas pazīstami ar nosaukumu “Flakturm”. Trīs no tiem tika uzbūvēti Berlīnē. Līdz mūsdienām saglabājušies divi torņi – otrais un trešais. “Flakturm III” atrodas Humbolthaina parkā – tā milzīgās sienas tagad klāj grafiti zīmējumi.

 

Hitlerjūgenda apmācību nometne “Fogelzang”

1936.gadā uz Vācijas un Beļģijas robežas uzbūvētā nometne “Fogelzang” bija paredzēta jaunās nacistu paaudzes līderu apmācīšanai. Šis ir milzīgs komplekss ar sarežģītu arhitektūru un skulpturālajiem elementiem, kas pašlaik atrodas sabrukuma stāvoklī. Daudzus gadu desmitus pamestais objekts 2006.gadā nonāca Vācijas valdības īpašumā un kopš tā laika ir atvērts apmeklētājiem. Komplekss aizņem 50 tūkstošu kvadrātmetru teritoriju Aifela nacionālajā parkā Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē. Pašlaik valdība ir saskārusies ar sarežģītu problēmu, ko darīt ar šo būvi, jo tā ir nacistiskās ideoloģijas piemineklis.

 

Dahavas koncentrācijas nometne

Dahavas koncentrācijas nometne, aptuveni 16 kilometrus uz ziemeļiem no Minhenes, ir liecība vienam no visšausminošākajiem nacistu noziegumiem. Nometne sāka darboties 1933.gadā. Sākotnēji tā bija paredzēta politiskajiem ieslodzītajiem. Vēlāk Dahava tika izmantota kā pārsūtīšanas punkts, caur kuru ieslodzītie tika vesti uz Osvencimu un citām koncentrācijas un nāves nometnēm. Lai gan oficiāli Dahava nebija nāves nometne, tā aiznesa vairāk nekā 30 tūkstošu cilvēku dzīvību. Nometnes galvenā ēka mūsdienās kalpo kā piemineklis upuriem.

 

Bumbu patversme pie Anhalteras dzelzceļa stacijas Berlīnē

Šī patversme ir viena no daudzajām aizsargbūvēm, kas tapa Otrā pasaules kara laikā Vācijā. Sākotnēji komplekss sastāvēja no pieciem stāviem un varēja uzņemt 12 tūkstošus cilvēku. Pašlaik vienā no celtnes stāviem darbojas šausmu istaba ar spokiem, citā stāvā izveidots spīdzināšanas un medicīnas muzejs, bet apakšējā stāvā atrodas muzejs, kas veltīts pašas patversmes vēsturei.

 

Nacistu kūrortviesnīca “Prora”

“Prora” vēl arvien ir lielākā viesnīca pasaulē. Taču vairāk nekā 70 gadus pēc uzbūvēšanas tā joprojām stāv tukša. Viesnīca jūras krastā, kurā viesiem bija paredzēti 10 tūkstoši numuru, atrodas Vācijai piederošajā Rīgenes salā.

Milzīgais viesnīcu komplekss tika uzcelts laikā no 1936. līdz 1939. gadam. Tas ir spilgts Trešā Reiha arhitektūras paraugs. Saskaņā ar nacistu līderu ieceri viesnīcu bija iecerēts piepildīt ar Vācijas darbaļaudīm, kas šeit atpūstos brīvdienās. Turklāt “Prora” tika uzskatīta par lielisku vietu nacistu propagandas paušanai.

 

Nacionālsociālistiskās partijas kongresu teritorija

Interesanti, ka Hitlera galvenais arhitekts Alberts Špērs, kas radījis veselu virkni Trešā reiha būvju, pirms šā kompleksa projektēšanas iztēlojās, kāds tas izskatīsies drupu veidā. Šī dīvainā projektēšanas metode, kas orientējās uz to, kā ēku redzēs nākamās paaudzes, pašlaik nav retums, taču pagājušā gadsimta 30.gados tas bija salīdzinoši jauns jēdziens.

Vācijas valdība pašlaik ir grūtas izvēles priekšā – ļaut vēsturiski nozīmīgajai būvei sabrukt vai tērēt lielas summas, lai atjaunotu kompleksu, kas ir sinonīms 20.gadsimta Eiropas vēstures tumšākajām lappusēm, ieskaitot bēdīgi slavenās Hitlera runas, kas tur izskanēja Trešā reiha uzplaukuma laikā.

 

Trešā reiha ērgļi bijušajās nacistu teritorijās

Lai gan sabiedroto spēki centās panākt, lai Vācijā un tās bijušās okupētajās teritorijās visi nacistu simboli tiktu aizvākti, vairākas ikoniskās ērgļu skulptūras ar vai bez kāškrustiem ir izdzīvojušas līdz mūsdienām. Šīs skulptūras ir redzamas, piemēram, virs nodokļu inspekcijas ēkas durvīm Bismarka ielā Minhenē, bet nu jau slēgtajā Tempelhofas lidostā vairākas vēsturiskas celtnes joprojām rotā pat seši ērgļi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar