75% Latvijas vīriešu vairāk uztrauc sirds slimības nekā seksuālo funkciju traucējumi

Tikai 12% stiprā dzimuma pārstāvju zina, ka tās ir saistītas veselības problēmas un ka paaugstināts asinsspiediens ilgtermiņā var izraisīt arī problēmas ar erekciju. Jāatzīst gan, ka par šo faktu nav informētas arī dāmas un iedzīvotāji kopumā – tikai nepilni 7% no visiem aptaujas dalībniekiem atzina, ka zina par paaugstināta asinsspiediena saistību ar erektīlās disfunkcijas veidošanos vīriešiem.

Kā uzsver kardiologi un urologi, paaugstinātam asinsspiedienam un holesterīna līmenim asinīs ir vistiešākā saistība ar erektīlo disfunkciju jeb erekcijas traucējumiem. Aterosklerozes dēļ sīkajos asinsvados dzimumloceklī rodas erekcijas traucējumi, kas var liecināt arī par sirds problēmām agrīnā stadijā. Tāpēc ir būtiski nesmēķēt, regulāri kustēties, pareizi ēst, ievērot veselīgu svaru, atturēties no pārmērīgas alkohola lietošanas un savlaicīgi apmeklēt ģimenes ārstu, kardiologu vai urologu.

“Lai arī vairums aptaujāto jeb 80% Latvijas iedzīvotāju zina, ka paaugstināts asinsspiediens ilgtermiņā var izraisīt insulta un infarkta risku, tomēr, kā liecina statistika mūsu valstī, iedzīvotāji nepietiekamu uzmanību pievērš augstam asinsspiedienam un tā ārstēšanai. Ikvienam ir svarīgi zināt savu asinsspiedienu, pievērst uzmanību veselīgam dzīvesveidam, un, ja nepieciešams, vērsties pie ārsta un uzsākt ārstēšanu, lai novērstu iespējamās sekas – insultu un infarktu,” uzsver Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja.

Asinsspiediens nodrošina organisma apgādāšanu ar dzīvībai nepieciešamo skābekli un barības vielām. Mērot asinsspiedienu tiek ņemti vērā divi lielumi: augstākais, kas tiek dēvēts par sistolisko asinsspiedienu un raksturo asins spiedienu sirds saraušanās brīdi, kad asinis tiek iepludinātas artērijās, un zemākais, kas tiek dēvēts par diastolisko asinsspiedienu un atbilst asins  spiedienam starp divām sirds saraušanās kustībām. Normāls asinsspiediens sievietēm un vīriešiem jebkurā vecumā ir 120/80 mmHg. Paaugstināts asinsspiediens – virs 140/90 mmHg ir viens no svarīgākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem. Asinsspiedienu var viegli un ātri izmērīt mājās, aptiekā vai pie ģimenes ārsta.

Vīriešus sirds un asinsvadu sistēmas slimības piemeklē agrākā vecumā nekā sievietes. Mūsdienās augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju var sekmīgi ārstēt un novērst sekas, taču liela nozīme ir pacientu līdzestībai – regulāri jāmēra asinsspiediens un jāapmeklē ārsts, rūpīgi jāievēro visi ārsta norādījumi medikamentu lietošanā, jāievēro veselīgs dzīvesveids.

Tāpēc “Euroaptieka” maija mēnesī “Sirds veselības skolas” ietvaros īpaši aicina ikvienu doties pie sava farmaceita 13 “Euroaptiekās” Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā un Jūrmalā, kur, iepriekš piesakoties aptiekās, ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu, cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī saņemt farmaceita konsultāciju.

Saņemt bezmaksas farmaceita konsultāciju par paaugstinātu asinsspiedienu un sirds veselību varēs arī īpašā ”Euroaptiekas” un pacientu biedrības “Parsirdi.lv” īstenotā akcijā “Sirds veselības diena” tirdzniecības centrā “Domina Shopping” 17. maijā no plkst. 16.00 līdz 20.00. Savukārt plkst. 17.00 notiks kardiologa atklātā lekcija par augstu asinsspiedienu, tā riskiem un profilaksi.

TOP Komentāri

avatar