6.-7.oktobris – Eiropas Putnu vērošanas dienas

Ceturtdaļgadsimts kopā ar Eiropas Putnu vērošanas dienām

Kāpēc putni rudenī dodas prom, kāds ir to migrācijas ceļš, un kādi šķēršļi putnus pavada ceļā? Par to jau 25 gadus vēsta Eiropas Putnu vērošanas dienas. Arī šogad Latvijā (jau 23. reizi) un Eiropā oktobra pirmajā nedēļas nogalē varēs vērot, kā miljoniem putnu dodas uz ziemošanas vietām Dienvideiropā, Āfrikā un Āzijā.

Nav svarīgi, vai esi pieredzējis putnu vērotājs vai iesācējs, Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu un citiem partneriem 6. un 7. oktobrī aicina izzināt savvaļas putnu dzīvi kādā no pasākumiem visā Latvijā vai vērot putnus individuāli un par tiem ziņot portālā Dabasdati.lv.

 KAS IR EIROPAS PUTNU VĒROŠANAS DIENAS?

Eiropas Putnu vērošanas dienas ir lielākais BirdLife International Eiropas organizāciju kopīgi rīkotais pasākums, kas Eiropā notiek jau kopš 1993. gada un pulcē vairāk nekā 20 000 dalībnieku vidēji 40 Eiropas valstīs, lai dažādu aktivitāšu ietvaros vērotu putnus rudens migrācijas brīdī. Jau kopš pirmsākumiem ir izveidota “ātrās ziņošanas sistēma”: par pasākumu laikā novērotajiem putniem un dalībnieku skaitu nacionālās organizācijas sniedz informāciju BirdLife International pārstāvniecībai. Rezultātus pa valstīm uzreiz apkopo un publisko. Kopumā 25 gadu laikā vairāk nekā 1,18 miljoni iedzīvotāju ir piedalījušies gandrīz 40 000 pasākumu.

  1. GADA STATISTIKA ‒ EIROPĀ UN LATVIJĀ

Eiropā 2017. gada Putnu vērošanas dienās vairāk nekā 934 pasākumos apmēram 21 000 vērotāju saskaitīja vairāk nekā četrus miljonus putnu. Eiropā visbiežāk novērotās putnu sugas bija baltvaigu zoss, mājas strazds un žubīte. Visvairāk putnu novērots Somijā – apmēram 1,3 miljoni.

Latvijā kopumā pasākumos grupās un arī individuāli piedalījās ap 500 putnu draugu, kuri novēroja apmēram 107 000 putnus no aptuveni 150 sugām. Visbagātīgāk 2017. gadā tika novērotas žubītes (21 354 putnu), lauku baloži (7741) un zosis (5248). Kā būs šogad?

BEZMAKSAS PUTNU VĒROŠANAS PASĀKUMI VISĀ LATVIJĀ

BirdLife International, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Vides aizsardzības fonds aicina kļūt par putnu migrācijas liecinieku Eiropas Putnu vērošanas dienu ietvaros 6. un 7. oktobrī!

Ikvienam ir iespēja satikt klātienē labākos putnu pazinējus Latvijā un līdzdarboties putnu vērošanas aktivitātēs – mēģināt atpazīt novēroto putnu, ieskatīties binoklī vai teleskopā vai iegūt jaunu foto savā galerijā!

Jau tradicionāli Putnu dienu pasākumi notiek daudzviet valsts teritorijā. Putnu dienas ir iespēja ne tikai iepazīt putnu pasauli, bet apceļot arī Latviju un iegūt jaunus draugus.

IZVĒLIES PASĀKUMU, SAZINIES AR VADĪTĀJU UN DODIES IEPAZĪT LATVIJAS PUTNUS

Izvēlies kādu no bezmaksas pasākumiem vietnē www.putnudienas.lv, piesakies pie pasākuma vadītāja un dodies uz kādu no putnu vērošanas aktivitātēm visā Latvijā. Pasākumu saraksts tiks papildināts laika gaitā, un vēl ir iespēja pieteikt arī savu pasākumu (sazinoties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību vai rakstot putnudienas@lob.lv)!

Lielākā daļa Putnu dienu pasākumu notiek brīvā dabā, tāpēc aicinām padomāt par laikapstākļiem atbilstīgu apģērbu. Ekskursijās noderēs ūdensizturīgi apavi un vēja noturīga jaka. Lai dabas vērošana būtu sekmīgāka, iespēju robežās ņemiet līdzi binokli un putnu noteicēju.

Aicinām ikvienu ziņot par novērotajiem putniem portālā Dabasdati.lv vai rakstot uz e-pasta adresi putni@lob.lv.

Sagatavoja:

Lāsma Semerova

Foto: publicitātes

3

TOP Komentāri

avatar
3 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
3 Komentāru autori
MultinewswowJānis Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Jānis
Viesis
Jānis

Skaisti putniņi

wow
Viesis
wow

wow

Multinews
Member

Nudien! 🙂