54% Latvijas iedzīvotāju satrauc viņu bērnu drošība skolā vai bērnudārzā

Jautājumi par bērnu drošību atkal aktualizējas līdz ar vasaras brīvlaika beigām un bērnu atgriešanos skolā, bērnudārzā, kā arī uz ielas, kur viņi arvien biežāk atrodas patstāvīgi, bez vecāku klātbūtnes. Iestājoties tumšākam rudens laikam, bērni joprojām turpina pārvietoties ar velosipēdiem, skrituļslidām, skrejriteņiem, skrituļdēļiem, nereti aizmirstot par elementārām drošības normām – ķiverēm, kāju un roku aizsargiem. Tumšajam laikam iestājoties, arī atstarotāji ir obligāts aprīkojums visiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

 

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos ERGO pieteikti jau vairāk nekā 2060 nelaimes gadījumi, no kuriem  apmēram 21% notikuši ar bērniem. No ERGO saņemtajiem nelaimes gadījumu pieteikumiem, kur traumas guvuši bērni, 11% cietušo ir vecumā līdz 5 gadiem, 32% – vecumā no 6 līdz 10, bet 57% – no 11 līdz 18 gadiem.

 

Kā liecina ERGO apkopotie dati, vasaras sezonā bērni visbiežāk gūst traumas nodarbēs, kas saistītas ar lēkāšanu uz batuta vai šūpošanos šūpolēs un atrodoties to tuvumā, kad tiek gūti dažādi kaulu lūzumi, smagi sasitumi un smadzeņu satricinājumi. Savukārt, atsākoties skolas laikam, arvien vairāk tiek saņemti pieteikumi par gadījumiem, kad bērni guvuši traumas aktivitātēs, kas saistītas ar aktīvo sportošanu.

 

“Negadījumiem novērojams sezonāls raksturs, un atkarībā no gadalaika bērni gūst dažādas traumas, jo nodarbes, kurās tie biežāk iesaistās, piemēram, vasarā un rudenī, kā arī ziemā atšķiras. Tikmēr tendences rāda, ka nelaimes gadījumu apdrošināšanu saviem bērniem galvenokārt iegādājas tieši vecāki, kuru bērni aktīvi nodarbojas ar sportu. Pēdējos gados šādas polises arvien vairāk tiek noformētas arī pēc sporta skolu vai interešu izglītības iestāžu un sporta klubu pieprasījuma. Tendences rāda, ka tieši sporta aktivitātēs iesaistītiem bērniem tiek izvēlētas polises ar plašāku sapdrošināšanas segumu, jo arī reālie ārstēšanas izdevumi traumas gadījumā iespējami daudz nopietnāki, nekā sadzīvē notikušu nelaimes gadījumu situācijā,” stāsta ERGO atlīdzību regulēšanas nodaļas vadītājs Ivars Vismanis.

Dati iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā. Kopumā aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji katrā Baltijas valstī vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

TOP Komentāri

avatar