5000 iedzīvotāju parakstījuši petīciju par zvēraudzēšanas aizliegumu

Vienas dienas laikā kopš biedrība “Dzīvnieku brīvība” publicēja jauno pētījumu no Latvijas zvēraudzētavas, jau 5000 cilvēku parakstījuši petīciju Saeimai vietnē www.kazoki.lv, aicinot aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā.

Svētdienas 9. septembra vakarā biedrība ”Dzīvnieku brīvība” publicēja video un foto materiālus, kas šovasar uzņemti, aktīvistei strādājot AS “Grobiņa” ūdeļu fermā Vērgalē. Materiālos dokumentēta zvēraudzētavas ikdiena – kanibālisms un stereotipiska dzīvnieku uzvedība šauros režģu būros, kā arī mazuļu masveida bojāeja, saindējoties ar sapuvušo barību. Materiālu publicēšana izsaukuši plašu sabiedrības interesi un iesaistīšanos – nepilnas dienas laikā kampaņas vietnē publicēto Latvijas Republikas Saeimai adresēto petīciju par zvēraudzēšanas aizliegumu parakstījuši jau vairāk nekā 5000 cilvēku.

Petīcijas parakstītāji aicina Saeimu pieņemt aizliegumu Latvijā audzēt un nogalināt dzīvniekus viņu kažokādu iegūšanai, nosakot pārejas periodu fermu īpašnieku ieguldījumu kompensēšanai. Petīcijas tekstā norādīts: “21. gadsimtā vairs nav vajadzības mocīt un nogalināt dzīvniekus, lai ražotu dekoratīvus apģērba elementus. Sabiedrība sagaida no saviem līderiem lēmumus, kas veidos labāku nākotni visneaizsargātākajiem starp mums – dzīvniekiem.”

Petīcijā tiek skaidrotas problēmas rūpnieciskajā kažokzvēru audzēšanā. Norādīts, ka šajās fermās principā nav iespējams nodrošināt dzīvnieku labturību. Petīcijā arī minēts, ka daudzās citās Eiropas valstīs šī prakse jau ir aizliegta, turklāt socioloģisko aptauju rezultāti parāda, ka divas trešdaļas Latvijas sabiedrības uzskata par nepieņemamu dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei.

Ņemot vērā sabiedrības ētiskās vērtības un nenovēršamās dzīvnieku labturības problēmas, kažokzvēru audzēšana jau ir aizliegta daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Čehijā, Horvātijā un Slovēnijā, savukārt daudzās citās valstīs, kā, piemēram, Polijā un Lietuvā, notiek diskusijas zvēraudzēšanas aizlieguma pieņemšanu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar