5 mīti un patiesības par tālruņa uzlādi

Viedtālruņa akumulators vienmēr ir pilnībā jāizlādē pirms katras uzlādes un telefonu nevajadzētu atstāt pie lādētāja visu nakti – mēs visi esam dzirdējuši šos un citus padomus, ko parasti iesaka saistībā ar tālruņa uzlādi. Taču kas no tā visa ir patiesība un kas ir tikai mīts? Piecus plaši izplatītus mītus par telefona uzlādi izskaidro tālruņu ražotājs Huawei, kura flagmaņa Mate 20 Pro ietilpīgais 4200 mAh akumulators lauž aizspriedumus, ka viedtālrunis bez uzlādes nevar darboties ilgāk par vienu dienu.

Vai tālruni var lādēt visu nakti?

Neapšaubāmi viens no strīdīgākajiem jautājumiem saistībā ar viedtālruņu uzlādi ir par tā atstāšanu pieslēgtu pie lādētāja visas nakts garumā. To regulāri dara vairums cilvēku, lai nodrošinātu to, ka telefona akumulators no rīta ir pilns un spēs darboties bez uzlādes visu dienu. Taču Huawei eksperti norāda, ka tiklīdz telefons sasniedzis 100% un turpina būt pieslēgts uzlādei, tā akumulators atrodas augsta sprieduma stāvoklī un tas, savukārt, bojā baterijas elementu ķīmisko sastāvu. Tas nenozīmē, ka tālrunis jāatvieno no lādētāja tiklīdz akumulators sasniedzis 100% uzlādes līmeni, taču ilga tā atrašanās pie strāvas var veicināt litija-jona baterijas kapacitātes samazināšanos, kas ilgtermiņā samazina laiku, cik ilgi tālrunis var darboties ar pilnībā uzlādētu akumulatoru.

Vai telefonu drīkst atstāt vāciņā uzlādes laikā?

Tā kā lielai daļai jaunāko viedtālruņu ir stikla korpuss, to lietotāji izvēlas ierīcei iegādāties vāciņu, lai telefonu nesaskrāpētu un kritiena gadījumā pasargātu no bojājumiem. Taču tas rada vēl vienu jautājumu par tālruņa uzlādi – vai vāciņu nevajadzētu noņemt, telefonu lādējot? Huawei eksperti norāda, ka ir ieteicams telefonu izņemt no vāciņa, ja tiek plānota ilgāka uzlāde, lai izvairītos no tālruņa papildus uzkaršanas, kā arī neiesaka telefonu uzlādes laikā atstāt, piemēram, zem spilvena, jo tas palielina ierīces uzkaršanas risku un ilgtermiņā var samazināt baterijas ietilpību.

Vai akumulators vienmēr pirms uzlādes pilnībā jāiztukšo?

Nereti tiek dzirdēts ieteikums par to, ka telefona akumulatoru vislabāk uzlādēt tad, kad tas pilnībā iztukšots un sasniedzis 0% atzīmi. Šim mītam ir skaidra izcelsme – kādreiz tālruņos tika izmantotas niķeļa-metālhidrīda baterijas, un tās bija ieteicams uzlādēt tikai pēc pilnīgas iztukšošanas. Taču mūsdienu viedtālruņos tiek lietoti litija-jona akumulatori, kuriem šādas īpašības nepiemīt. Vēl jo vairāk – eksperti pat norāda, ka tālruni vislabāk ir uzlādēt vairākas reizes dienā, kad akumulators zaudējis aptuveni 10-20% no enerģijas, jo šāda veida uzlāde litija-jona akumulatoriem palīdz ilgāk saglabāt savu pilno kapacitāti un ļauj nepieciešamības gadījumā tālruni izmantot pat vairākas dienas bez uzlādes.

Vai uzlādei var izmantot jebkura tālruņa lādētāju?

Tālruņa komplektā iekļautais lādētājs, protams, ir konkrētajai ierīcei vispiemērotākais, jo tas ir pareizās klases un īpaši izstrādāts telefonam, tāpēc iespēju robežās ieteicams izmantot oriģinālo lādētāju. Tomēr, ja rodas nepieciešamība izmantot cita tālruņa lādētāju, Huawei eksperti iesaka pārliecināties, kādus alternatīvus lādētāju variantus ir apstiprinājis viedtālruņa ražotājs. Bieži vien lētas, tālruņa ražotāja neapstiprinātas tālruņa lādētāju alternatīvas ir potenciāli kaitēt tālrunim un neatgriezeniski sabojāt tā akumulatoru.

Tālruņu ražotāji ir padomājuši par to, lai uzlāde ikdienā būtu īpaši ērta, tādēļ jaunākajiem viedtālruņiem, piemēram, Huawei Mate 20 Pro iestrādāta arī bezvadu uzlādes iespēja, kas ļauj tālruni uzlādēt ātri un vienkārši, pat nepieslēdzot to pie lādētāja vada. Tāpat Huawei jaunākajā flagmanī Mate 20 Pro ir iestrādāta atgriezeniskās uzlādes funkcija, kas ļauj ātri un ērti uzlādēt arī citas ierīces, kas atbalsta bezvadu uzlādi, izpalīdzot kādam, kam tālruņa lādētājs nav pa rokai.

Vai tālruni drīkst izmantot uzlādes laikā?

Uzskats, ka telefonu nebūtu ieteicams lietot laikā, kad tas atrodas pie strāvas, bieži vien valda vecāku cilvēku vidū. Šis mīts balstās uz aizspriedumiem par tālruņa uzkaršanu uzlādes laikā un riskiem, kas tā dēļ var rasties, piemēram, ierīces aizdegšanās vai pat uzsprāgšana. Taču eksperti norāda, ka šāds risks vispār nepastāv, jo telefoni veidoti ar dažādām komponentēm, kas rūpējas par pārkaršanas novēršanu un saglabā ierīces temperatūru normas robežās pat pie lielas noslodzes. Negatīva ietekme gan var būt intensīvai tālruņa lietošanai uzlādes laikā, piemēram, ja tiek spēlētas spēles vai ilgstoši atskaņoti video. Tādā veidā daļa akumulatora enerģiju uzņem, bet daļa zaudē, un tādējādi baterijas daļas noveco nevienmērīgi, veicinot akumulatora ātrāku nolietošanos.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar