3 lietas, kas obligāti jāzina par internetbanku viedtālrunī

Pat ja uzbrucējiem uzreiz neizdodas iztukšot jūsu bankas kontu, tas nenozīmē, ka esat pasargāts – ļoti iespējams, ka tiek gaidītas vēl pāris nedrošas pieslēgšanās. Latvijas Komercbanku asociācija aicina ievērot e-drošības noteikumus un atgādina trīs lietas, kas obligāti jāievēro.

  • Mobilajās ierīcēs ir jālieto aplikācija, nevis interneta pārlūks

Aplikācija ir drošākais internetbankas lietošanas veids mobilajās ierīcēs. Lejupielādējiet to tikai oficiālās vietnēs – Google Play vai Apple AppStore. Papildus drošībai par aplikācijas oriģinalitāti var pārliecināties bankas mājaslapā, tur jābūt atrodamām norādēm uz internetbankas oficiālo lietotni. Banku aplikācijas atbilst visām drošības prasībām un tiek regulāri atjaunotas, savukārt lietotāju uzdevums ir akceptēt piedāvātos atjauninājumus.

  • Izvairieties no internetbankas lietošanas publiskajos bezvadu jeb Wi-Fi tīklos

Lai cik ērti nebūtu pieslēgties bezvadu internetam publiskās vietās, tomēr tas nav savienojams ar internetbankas lietošanu viedtālrunī. Lai gan internetbanku aplikācijas šifrē savu datu plūsmu, publiskie bezvadu tīkli ir salīdzinoši grūtāk kontrolējami, tāpēc paver plašākas iespējas hakeru uzbrukumiem. Internetbanka jālieto, izmantojot mobilos datus jeb mobilā operatora nodrošināto internetu (3G, 4G) vai aizsargātu bezvadu tīklu.

  • Ierīcei jābūt drošībā, nemēģini apiet sistēmas

Viedtālrunis vairumā gadījumu ir vieta, kur cilvēki vienkopus glabā ļoti daudz personiskas informācijas – kontakti, iepirkšanās portālu pieejas, sociālo tīklu profili, fotogrāfijas, atrašanās vieta utt. Turklāt visbiežāk ierīce ir viegli pieejama citiem cilvēkiem. Tāpēc, pirmkārt, viedtālrunī ir jābūt uzstādītam drošības kodam. Otrkārt, ir jāinstalē un regulāri jāatjaunina antivīrusa programma. Treškārt, sensitīvie dati ir jākodē – gadījumā, ja ierīce tiks nozaudēta vai nozagta, informācija nebūs pieejama pat tad, ja tiks uzlauzts drošības kods. Savukārt, ja uzskatāt, ka par tehnoloģijām zināt salīdzinoši daudz, neriskējiet un nemēģiniet apiet izstrādātājus, rūtojot vai džeilbreikojot savu ierīci – apmaiņā pret jaunām programmām īsā laikā atdosiet savus sensitīvos datus.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar