2014.gadā nepamatoti uzrādīti veselības aprūpes pakalpojumi 315 536 eiro apmērā

Tāpat kā iepriekš, lielākā daļa no nepamatoti uzrādītajiem veselības aprūpes pakalpojumiem tika atgriezti veselības aprūpes budžetā – 263 533 euro par nepamatotu veselības aprūpes pakalpojumu uzskaiti, 4945 euro  par nepamatoti izrakstītām valsts kompensējamajām zālēm, savukārt 689 euro tika atgriezti pacientiem par  nepamatoti iekasētiem maksājumiem. 

Viena no būtiskākajām problēmām, kuras dēļ bieži nākas konstatēt pārkāpumus, ir informācijas un komunikācijas trūkums ārstniecības iestāžu personāla un pacientu starpā. Pacienti netiek informēti par valsts apmaksāto pakalpojumu saņemšanas iespējām, netiek nodrošināta pakalpojumu pieejamība noteiktajos laikos un termiņos, no pacientiem tiek iekasēta samaksa par valsts apmaksātiem pakalpojumiem, netiek izsniegti maksājumu dokumenti.

Būtiskākie un biežākie ārstniecības iestāžu pārkāpumi valsts budžeta līdzekļu uzraudzībā ir nepamatota pakalpojumu uzskaite (uzrādītas faktiski neveiktas manipulācijas, lielāks manipulāciju skaits, apmaksas nosacījumiem neatbilstošas, savstarpēji nesaderīgas manipulācijas, kā arī dārgākas manipulācijas kā veiktas); ambulatorās aprūpes epizode tiek sadalīta vairākās daļās; ārstējot pacientus stacionārā, vienlaicīgi tiek uzrādīti ambulatorie pakalpojumi; dienas stacionārā uzrādītas diennakts stacionāra manipulācijas.

Veicot kontroles par valsts apmaksātajiem pakalpojumiem ārstniecības iestādēs,  2014. gadā atklāta negatīva tendence – bieži tika konstatēts, ka iepriekšējo gadu pārkāpumi tiek atkārtoti, tādēļ 32 ārstniecības iestādēm piemērots līgumsods. Kopumā līgumsodi piemēroti 43 963 eiro apmērā (salīdzinājumam – 2013.gadā līgumsodi piemēroti 27 795 eiro apmērā), kas arī ieskaitīti veselības aprūpes budžetā.

Visbiežāk konstatētie pārkāpumi, par kuriem tika piemērots līgumsods, bija saistīti ar no valsts budžeta apmaksātām faktiski neveiktām vai apmaksas nosacījumiem neatbilstošām manipulācijām. Līgumsodi piemēroti arī par vienas dienas ietvaros uzrādītu nepamatoti lielu manipulāciju skaitu,  par diennakts stacionārā ievietotu pacientu valsts apmaksai nepamatoti uzrādītiem ambulatoriem pakalpojumiem, kā arī par to, ka ārstniecības iestādes vienas veselības aprūpes epizodes ietvaros apmaksai nepamatoti uzrādīja vairākus aprūpes epizožu talonus.

Plašāka informācija par ārstniecības iestādēm un personām, kuru darbībā ir konstatētas neatbilstības ārstniecības iestāžu pakalpojumu uzskaitē un līgumu nosacījumu ievērošanā, ir pieejama Veselības inspekcijas mājaslapas sadaļā „Veselības aprūpe – Valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi – Būtiskākie pārkāpumi ārstniecības iestāžu pakalpojumu uzskaitē un līgumu nosacījumu ievērošanā”.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar