16,2 % datora lietotāju Latvijā ir paaugstināts risks kļūt par kibernozieguma upuriem

Sakarā ar to Microsoft Latvia kopā ar partneriem uzsāk informatīvu kampaņu internetā, vēršot uzmanību uz draudiem un aicinot lietotājus izvēlēties modernāku operētājsistēmu.

Pēc interneta izpētes un monitoringa kompānijas Gemius Ranking aplēsēm Windows XP lietotāju īpatsvars pakāpeniski sarūk — no 35,45 % 2012. gada beigās līdz 24,7 % 2013. gada nogalē. Šī gada aprīlī, kad tika pārtraukts atbalsts, XP vēl aktīvi izmantoja aptuveni piektā daļa Latvijas interneta lietotāju un, lai arī atbalsta pārtraukšana ir veicinājusi migrāciju uz mūsdienīgākām operētājsistēmām, vērā ņemams skaits lietotāju (16,2 %) turpina izmantot XP.

“Pārtraucot ražotāja atbalstu un atjauninājumu izdošanu, operētājsistēmas darbība netiek tieši ietekmēta, bet tā kļūst krietni ievainojamāka no tādiem ārējiem draudiem kā hakeru uzbrukumi un datorvīrusi,” stāsta Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. “Windows XP ir vairāk nekā 13 gadu veca operētājsistēma, kas vairs nespēj sniegt to funkcionalitāti, kuru sagaidām no ierīcēm mūsdienās, un tā arī nav droši izmantojama mūsdienu interneta vidē. Aicinu nepakļaut sevi šiem riskiem un noteikti neveikt maksājumus internetā un tamlīdzīgas darbības, izmantojot viegli ievainojamu operētājsistēmu.”

Microsoft Latvia informatīvajai kampaņai pievienojusies arī SEB banka un interneta veikals 1A.LV. SEB banka informēs savus ibankas klientus par drošu finanšu darījumu veikšanas principiem tiešsaistē, savukārt 1A.LV internetveikalā būs pieejama atsevišķa akcijas lapa, kurā lietotājiem tiks piedāvātas iespējas izdevīgi iegādāties mūsdienīgu operētājsistēmu.

“Novecojušas datorsistēmas un neatjaunota programmatūra ir vājās vietas, ko krāpnieki nereti izmanto, lai nesankcionēti iegūtu klientu datus. Protams, no savas puses banka dara visu iespējamo, lai to nepieļautu — pastiprinot internetbankas drošību, sekojot līdzi darījumu plūsmai un identificējot aizdomīgas aktivitātes, kā arī izglītojot klientus par e-drošības jautājumiem,” stāsta Kārlis Danēvičs, SEB bankas finanšu direktors. “Taču sava atbildības daļa ir arī uz klienta pleciem. Tādēļ, rūpējoties par savu finanšu drošību, ir svarīgi pārliecināties, lai jūsu datorā būtu instalēta gan moderna operētājsistēma, gan programmu atjauninājumi un pretvīrusu programmatūra.”

“Kvalitatīva un ātra klientu apkalpošana ir viena no mūsu prioritātēm, tāpēc ar prieku atsaucāmies mūsu sadarbības partnera — Microsoft Latvia aicinājumam iesaistīties šajā kampaņā”, skaidro internetveikala 1A.LV vadītājs Mareks Zuika. “Protams, mums ir ļoti svarīgi, lai mūsu klienti varētu iepirkties ne tikai ātri un nepārmaksātu un lai iegādātā prece būtu atbilstoša mūsdienu prasībām, droša un kvalitatīva. Arī šīs kampaņas ietvaros mums ir īpaši pievilcīgi piedāvājumi — dažādi IT produkti (datori, portatīvie datori un planšetdatori) ar jaunāko Windows programmatūru par ļoti tīkamām cenām.”

TOP Komentāri

avatar