10 fakti par Jūrmalas tūristu iecienīto Jomas ielu

 

  1. Jomas ielas kopējais garums ir 1,9 kilometri un uz tās atrodas 18 arhitektūras pieminekļi. Gājēju iela ir aptuveni 1500 soļu jeb 1,1 kilometru gara. Tai ik gadu cauri iziet aptuveni 3 miljoni vienas dienas pilsētas viesu.
  2. Uz Jomas ielas šovasar atrodas 33 kafejnīcas un restorāni, 11 saldējuma pārdošanas vietas. Kafejnīcās uz Jomas ielas var nobaudīt 11 dažādu valstu virtuvju ēdienus – latviešu, arābu, uzbeku, turku, armēņu, spāņu, itāļu, ķīniešu, kaukāziešu, japāņu, krievu, kā arī Vidusjūras, Eiropas, Āzijas un internacionālās.
  3. Pirms aptuveni 160 gadiem vietā, kur tagad stiepjas Jomas, Jūras un Lienes ielas, pletās grūti izbrienams, slapjš mežs, kur tika ganīti lopi.
  4. Gandrīz 30 gadus (kopš 1987.gada) Jomas iela ir gājēju iela no Turaidas ielas līdz Omnibusa ielai 1,1 kilometru garumā. Vēsturiski Jomas ielas sākums ir pie skulptūras “Lāčplēsis”, tomēr pēc 1936.gada ielu nosaukumu grozījumiem Jomas iela tika pagarināta līdz Jūrmalas pilsētas domei.
  5. Horna dārzs bija Jomas ielas pirmais apbūvētais zemesgabals Jomas ielā, bet 1870. gadā tur vēl atradās sīkām priedītēm apaugusi kāpu meža teritorijā.
  6. Jomas ielā 64, kur patlaban atrodas “Alus krodziņš”, 20.gadsimta sākumā atradās pirmā telefona stacija.
  7. Jomas iela savu nosaukumu ieguvusi no smilšu kāpu paralēlām ieplakām jeb jomām, kādas veidojas vēja ietekmē, atkāpjoties jūrai.
  8. 19.gadsimta beigās Jomas ielā tika atvērts pirmais veikals, tirgus un aptieka Majoros.
  9. 1870.gadā uzņēmējs Horns Jomas un Omnibusa ielas stūrī atvēra pirmo viesnīcu Majoros, kas kopā ar koncertdārzu kļuva par nozīmīgu vietējo kultūras centru. Arī šobrīd Horna dārzā regulāri norisinās koncerti, kultūras un izklaides pasākumi, un turpat blakus atrodas Jūrmalas kultūras centrs.
  10. Tieši pirms 100 gadiem, 1905.gadā, Horna dārzā notika pirmais latviešu simfoniskās mūzikas koncerts. To sarīkoja un vadīja profesors Juris Jurjāns, un koncertā skanēja tikai latviešu komponistu darbi, kurus atskaņoja vācu mūziķi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar